Thursday, 2 May 2013

#PRU13 : PEMBANGKANG TAK ADA PERDANA MENTERI - MUHYIDDIN #TolakPR #UndiBNPerkara pertama yang akan dibincangkan kalau pembangkang menang ialah SIAPA YANG AKAN JADI PERDANA MENTERI.

Kita semua tahu, sehingga hari ini isu Perdana Menteri tidak dapat kata sepakat antara PAS dan DAP. Akibatnya nanti, berkemungkinan rakyat tidak akan ada Perdana Menteri untuk tempoh yang lama. Sekarang kita faham mengapa Pakatan Rakyat masih tidak berani isytihar Kabinet Bayangan mereka hingga saat ini, kerana perkara utama pun pembangkang tidak boleh setuju.

Banyak lagi perkara yang pembangkang akan bergaduh kerana sesama mereka sukar untuk capai kata sepakat. Antaranya ialah memansuhkan BR1M, bantuan yang dilaksanakan kerajaan BN dan berani membuat aku janji untuk meneruskan jika menang PRU13 nanti.

Di Selangor adalah contoh terbaik bila, Pakatan diberi kuasa semua polisi kerajaan BN terdahulu ditukar dan tambahan-tambahan polisi sehingga memberi kesusahan kepada peniaga-peniaga di sana. 

Antaranya, Majlis Bandaraya Petaling Jaya telah menaikkan lesen berniaga dari RM52 sepetak sebelum 2008 kepada RM162 pada masa ini. Kompleks Muhibbah milik Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) di Kota Damansara telah dijual sejak Ogos 2012 mengakibatkan para peniaga pasar tani di situ tiada tapak berniaga yang sesuai hingga kini. 

Kelemahan Pakatan Rakyat mentadbir Selangor gagal menangani isu air di Selangor sehingga menyebabkan rakyat mengalami kesukaran menjalankan urusan seharian. Kumpulan ahli perniagaan mula merungut apabila terpaksa menanggung kerugian ekoran masalah air yang tidak dapat diselesaikan.

Di kerajaan PR Selangor juga,  mereka menolak rundingan dengan rakyat apabila menyelesaikan masalah atau tuntutan rakyat tetapi sebaliknya kerajaan PKR Selangor memilih untuk menggunakan saluran mahkamah.

Telah jelas bagaimana kerajaan PR memerintah, maka apakah Johor juga inginkan kerajaan sebegini?


No comments:

Post a Comment